neděle 7. srpna 2011

Posouzení komunikačních aktivit UNICEFu

APRA ve spolupráci s FMV VŠE Praha    

1. Neziskové organizace v České republice

V České republice se neziskové organizace také stávají trvalou součástí života občanské společnosti, jedním ze základních nástrojů péče o veřejné zájmy a uskutečňování jejich obsahu.
2. UNICEF
Dětský fond Organizace spojených národů je částí Organizace spojených národů. Je to největší světová organizace, která se celosvětově zabývá ochranou a zlepšováním životních podmínek dětí a podporou jejich všestranného rozvoje. Byl vytvořen 11. prosince 1946.
Do roku 1953 se nazýval Mezinárodní dětský fond neodkladné pomoci. Z anglického originálu tohoto názvu United Nations International Children’s Emergency Fund vznikla zkratka UNICEF, která se používá dodnes. UNICEF je držitelem Nobelovy ceny míru za rok 1965.
UNICEF sídlí v New Yorku, má sedm regionálních kanceláří a zastoupení ve 158 zemích světa. V 37 vyspělých zemích, včetně České republiky, existují tzv. národní výbory pro UNICEF, které mají za úkol popularizaci práv dětí a získávání finančních prostředků pro činnosti UNICEF v rozvojových zemích.
UNICEF řídí Výkonná rada, která má 36 členů a která rozhoduje konsensem. Prakticky vede UNICEF prezident a čtyři viceprezidenti. Členy Výkonné rady nominují jednotlivé vlády členských států OSN, přičemž každá část světa má stanoven počet míst v radě. Afrika má rezervováno 8 křesel, Asie 7 zástupců, východní Evropa 4 zástupce, Latinská Amerika a Karibik 5 křesel, západní Evropa a další státy 12 zástupců.
V součastné době je prezidentkou Carol Bellamy.
3. Český výbor pro UNICEF
Český výbor pro UNICEF byl ustanoven v roce 1991 jako národní, nevládní, dobrovolná organizace, reprezentující a svojí činností podporující zájmy Dětského fondu OSN - UNICEF v České republice.
Je jedním ze 37 Národních výborů pro UNICEF, které se ve vyspělých průmyslových zemích zabývají zejména těmito úkoly:
- informovat širokou veřejnost o poslání a konkrétní činnosti UNICEF ve prospěch dětí,
- upozorňovat veřejnost na situaci dětí ve světě i v ČR,
- získávat pro svoji činnost ve prospěch dětí dobrovolné spolupracovníky a příznivce (z řad jednotlivců i organizací),
- shromažďovat finanční prostředky pro pomoc strádajícím dětem celého světa, ať už formou vyhlášení sbírky, uspořádání benefiční akce, pravidelného či jednorázového finančního příspěvku, prodejem pohlednic a jiného zboží UNICEF apod.,
- podporovat naplňování dětských práv.
4. Projekty českého UNICEFu
Přátelé dětí UNICEF – jedná se o projekt, kde může každý měsíčně přispívat částkou 50, 100, 200 nebo 300 Kč. na pomoc znevýhodněným dětem. Tento projekt vznikl v roce 2002 na základě zájmu příznivců UNICEFu pomáhat.
Projekt panenka - Cílem projektu Panenka je získat finanční prostředky pro celosvětovou očkovací kampaň UNICEF, a to za použití symbolu, který znají všechny děti na světě - panenky. Pro cíle projektu byla zvolena forma textilní panenky, kterou si každý může snadno vyrobit i sám doma.
Kampaň Face to Face - je jedna z neúspěšnějších metod jak naklonit širokou veřejnost k dlouhodobé a pravidelné podpoře. Jedná se o přímý kontakt, rozhovor, kterým se snaží získat Přátele dětí UNICEF - příznivce, kteří  pravidelně a dlouhodobě podporují. Během rozhovoru se oslovení lidé mohou dozvědět, jak konkrétně UNICEF pomáhá, jaké jsou  programy na pomoc dětem.
Pohlednice a zboží UNICEF - Prodej pohlednic UNICEF je s touto organizací spojen téměř od počátku jejího vzniku a zároveň se úzce váže k naší republice. Motivem první pohlednice UNICEF, vydané v roce 1949, byl totiž shodou okolností obrázek české holčičky Jitky Samkové, která jej namalovala jako poděkování za pomoc, kterou UNICEF poskytl dětem po skončení 2. světové války.
Pečení pro děti - je charitativní akce na pomoc dětem, uskutečňovaná pod záštitou Českého výboru pro UNICEF, kterou organizuje skupina dobrovolných spolupracovníků Českého výboru pro UNICEF. Koná se každou první sobotu v měsíci na dvou místech v ČR. V pražské pasáži Myslbek a brněnském Generali Velký Špalíček.
Školy pro Afriku - společná iniciativa UNICEF a Nadace Nelsona Mandely na pomoc dětem v afrických zemích chodit do školy.

5. Závěr
Neziskové organizace je velmi rozsáhlé a obsáhlé téma, vždyť jen v České republice jich funguje velké množství. Je spousta oblastí, ve kterých tyto organizace působí a ve většině z nich opravdu pomáhají. Myslím, že v České republice bohužel lidé nejsou zatím připraveni na takové organizace. Je to určitě zapříčiněno jistou mírou nedůvěry, aby opravdu darované peníze šly na ty správné účely.
6. Zdroje




Neziskové organizace, Charles Debbasch, Jacques Bourdon, 1995

Slyšíte nás ? Pavla Gomba, Newfinances,s.r.o.,Praha,2003

Neziskové organizace šestkrát jinak.,Nadace Open Society Fund Praha, 2001
Jan Kroupa, Tomáš Ledvinka

Žádné komentáře:

Okomentovat